Det Sanna Sverige

För snart ett år sen skrevs det här på Bibtech142 om boken Tråkiga Vykort, en exposé över en tid när färgfotografier var tillräckligt fascinerande för att få varenda liten småstad i Sverige att ta ett par bilder. Vykort, alltså. Skogås finns förevigad i boken.

Fascinationen (uhm … min fascination) för byggnader slutade för all del inte där. Bibtech142 tipsade också om Övergivna Platser. Nu är turen kommen till … Det Sanna Sverige! (Jag hittade dit via Svensk Bokhandel och en recenscion i Länstidningen i Östersund.)

För en tio år sen började två käcka gossar att cykla runt i Örebrotrakten och samla material för en kortfilm. Tanken var att dokumentera ett bortglömt Sverige, det vars yta inte är fullt så glassig som t ex Stureplan, men som finns. Överallt. Omkring oss. Projektet svällde och resulterade såsmåningom i en bok, Sverige är fantastiskt!. I anknytning till boken lades också en hemsida upp med en bildbank över Sveriges bortglömda fasader.

Jodå, Huddinge finns med. Här är kommunhuset. Skogås finns inte med (ännu), men det finns en massa annat göttigt; en vägg i Bromma, t ex, eller Zinkgruvans minilivs.

Sverige är inte enbart postens Star Trek-inspirerade glasark, Stureplans trendighet eller … ja, Skogås biblioteks moderniteter. Det är också sunk, lite lagom slitet, ibland lika tråkigt som en husgavel i Flen, en anslagstavla i Kumla och mycket, mycket annat. Ta en glutt på siten, Det Sanna Sverige.

Det är den väl värd.


  1. degbunke

    De borde ha fotat av HB i Huddinge istället för kommunalhuset… Det är ju bra mycket sunkigare och tristare…. XP

    Jag kunde också ha föreslagit Huddingegymnasiet, lite öststatsvarning på det…




Lämna en kommentar